DAC adviezen

Kweek
Het kweken van jonge duiven, die zich optimaal moeten kunnen ontwikkelen, stelt hoge eisen aan de ouderdieren. Aan de aanloopperiode voor het koppelen moet veel aandacht worden geschonken. Ongeveer drie weken voor het koppelen wordt langzamerhand op eiwitrijk voer overgegaan. Hiermee wordt de functie van de organen geactiveerd en de geslachtsdrift van de duiven gestimuleerd. Een kuur met Multivitmix en ConditieStimulans brengt de duiven snel in de vereiste kweekconditie. Gedurende de vitaminekuur wordt op dag 1 en dag 5 Multivitmix en op de dagen 2 t/m 4 en 6 t/m 8 ConditieStimulans verstrekt. Aanvulling met vitamine E bevattende Maïskiemolie ondersteunt de eicelontwikkeling. Het moment waarop alle koppels broeden is een gunstig tijdstip om alle ouderdieren te behandelen tegen Trichomonaden en Coccidiën. Het is verstandig dit bij elke kweekronde te herhalen. Ook is het aan te bevelen het kweekhok regelmatig te reinigen en desinfecteren. DAC Hokontsmetter bestrijdt bacteriën, virussen èn schimmels.
 
Vlucht
Vliegduiven vragen van de duivenhouder veel aandacht met betrekking tot de voeding en begeleiding. De dieren moeten voor elke vlucht in optimale vorm gebracht worden, zodat zij hun energie in vliegprestaties kunnen omzetten. Graan en water zijn heden ten dage niet meer voldoende om de dieren in het vliegseizoen continu goed te laten presteren. Dacovit (druivensuiker + vitaminen) en Dacolyt (elektrolyten) zijn producten die voor de noodzakelijke vitaminen, snelle recuperatie en energie zorgen. De biergistcellen van Bier/Wier bevorderen de stofwisseling. ConditieStimulans levert de duiven aminozuren, vitaminen, mineralen en sporenelementen. Het vliegen vraagt van de duiven enorm veel energie. DAC Energy Activator bevat o.a. Carnitine en regelt als katalysator het transport van lichaamsvetten voor meer energie. Het verlaagt het gehalte aan vrije vetzuren in het bloed en reduceert het melkzuurgehalte in de spieren. De beste resultaten worden gehaald bij een vetrijke voeding, waarnaast een compleet vloeibaar vetzuur (olie) wordt gegeven. Onze Race-olie en Pinda-olie kunnen hier heel goed in voorzien. Duiven met een besmetting door Coccidiën, Trichomonaden en Hexamiten zijn vatbaarder voor andere infecties en presteren minder. Daarom wordt geadviseerd gedurende het vliegseizoen de dieren elke 3 à 4 weken hiertegen te behandelen. Ornithose en ontsteking van de bovenste luchtwegen komen in het vliegseizoen vaak gecombineerd voor (zichtbare verschijnselen zijn: verstopte neusgaten - ademen met geopende snavel - niezen en kopschudden). Infectie met Chlamydia kan zich tot longontsteking uitbreiden en leiden tot ontsteking van luchtzakken, waardoor de duif gaat rochelen. Aan ontsteking van de bovenste luchtwegen ligt meestal een gecombineerde infectie van Chlamydia en Mycoplasma ten grondslag. Daarom is het belangrijk dat de dieren worden behandeld met antibiotica die tegen gram-positieve bacteriën, Mycoplasma èn Chlamydia werken. Problemen met de luchtwegen zijn bij iedere duivenhouder wel bekend en baren hem zorgen. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de dieren een heel goede weerstand hebben en dat ziekmakers geen kans krijgen. Vaak wordt er in het vliegseizoen preventief behandeld. Top+Plus is een product zonder antibiotica dat bij thuiskomst in het drinkwater gedaan kan worden om de dieren te "ontsmetten". Helaas spelen zoveel andere externe factoren een rol, zoals de hoge besmettingsdruk en stress tijdens het vervoer, slechte weersomstandigheden, enz., dat het niet altijd te voorkomen is dat dieren deze problemen krijgen.
 
Rui
De druk op de stofwisseling van de duiven is tijdens de rui zo mogelijk nog groter dan tijdens de kweek- en vluchtperiode. Daarom vraagt de verzorging van de duiven in deze periode veel aandacht. Het duivenvoer moet, om aan de behoefte van de dieren te kunnen voldoen, veelzijdig van samenstelling zijn. Het moet voor minstens 30% uit eiwitrijke zaden bestaan en daarnaast ook vetrijke zaden bevatten, zoals bijvoorbeeld maïs, lijnzaad en raapzaad. Bekend is dat belangrijke aminozuren zoals het zwavelhoudende aminozuur methionine en fosforhoudende mineralen van invloed zijn op de rui. Het extra verstrekken van deze aminozuren en mineralen kan een positieve werking op de ontwikkeling van pennen en veren hebben. De producten ConditieStimulans en Multivitmix bevatten de bovengenoemde toevoegingen. Het is verstandig om voordat het echte ruien begint de dieren tegen Trichomonaden en Coccidiën te behandelen, opdat de rui zonder storing kan verlopen. Dagelijks reinigen van het hok, in het bijzonder het verwijderen van de uitgevallen veren, is belangrijk, zeker in geval van warme herfstdagen. DAC Hokontsmetter is een goede hulp bij het desinfecteren van de hokken.
 
Winterperiode
Als de rui voorbij is, is het verstandig om de duiven te ontwormen. Indien er wormen geconstateerd worden, moet de kuur nog een keer na 10 tot 12 dagen herhaald worden. Na elke kuur goed vitaminen geven!! Tot 3 tot 2 weken voor het koppelen een kuur met FMT ALL Roundmix gedurende 7 dagen. Als alle duiven het 2-ei gelegd hebben kan er nog een kuur met FMT ALL Roundmix gegeven worden. Ook als alle jongen afgezet worden en met elkaar in een ander hok terecht komen is het ook verstandig om deze jongen met FMT ALL Roundmix te behandelen. Indien er zich regelmatig luchtwegproblemen in het vliegseizoen voordoen is het aan te bevelen om tot 3 weken voordat het echte vliegseizoen begint de duiven 5 tot 7 dagen met Global’s Respiratorymix te behandelen,om ze zo met schone luchtwegen het vliegseizoen te laten starten. Verder zijn produkten zoals Biergist, thee, vitaminen, conditiestimulans, knoflook etc. altijd goed om te verstrekken tijdens deze periode. Als de duiven geënt worden moeten ze in goede conditie zijn. Een goed tijdstip om te enten is bijvoorbeeld een paar weken na een FMT ALL roundmix kuur.